Monday, February 20, 2006

Kek Pisang

Ni resepi kek pisang requested by few opismates. Dah cuba buat 2 kali. Gerenti senang & sedap.



Bahan (A)
230 gm gula castor * or 1 cup
4 biji telur
1 sdb ovallete
1-2 titis esen pisang

Bahan (B) - ayak bersama
300 gm tepung gandum *or 2 3/4 cups
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat

Bahan (C) - blend bersama
10 biji pisang berangan
250 ml susu segar perasa koko

(D)125 ml minyak sayur/masak * or 1/2 cup

Cara:

Panaskan oven at 180C
Pukul Bahan (A) sampai kembang
Masukkan Bahan (C) & whip sikit
Masukkan Bahan (B) & whip sikit
Masukkan Bahan (D) & whip sikit

Tuangkan dalam acuan kek & bakar lebih kurang 40 minit. Kalu belum masak, bakar sikit lagi. (cek dgn lidi, kalu takde melekat kira dah masak la tuh)

Note :
*Kek ni kuantiti die agak banyak, kalu bekas nak bakar kecik rasanya kena masak 2 kali. Me guna 9 x 9 inch square pan
* Kalu takde susu coklat bulih gak ganti dgn susu biasa, nanti kaler die lebih cerah & agak kurang manis
* Pisang bulih guna jenis lain, tak semestinya pisang berangan. Kalau guna pisang yg kecik eg pisang emas, kena lebihkan sikit pisangnya. Agak2 je la..


Happy baking !

No comments: