Thursday, February 16, 2006

Cream of Mushroom Soup

Baru balik keje.. tak tau nak masak ape. Budak2 tak bangun lagi , tgh tido petang... senang nye jadi budak2.. keje makan , main , tido jek..

By the way, sekarang bulih guna PC dgn aman sbb competitor tgh tido.. yey..

Ni resepi Cream of Mushroom Soup requested by izham

bahan2:

3 tbsp butter
2 tbsp tepung gandum
2 biji bwg besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
2 cawan mushroom fresh- biasa aku guna cendawan butang yg fresh ade juai kat Supermarket cthnya kat Carrefour. Satu pek mushroom tu dlm RM 8 rasanya
4 cawan stok ayam - kalu malas buat stok ayam bulih ganti dgn 1 kiub ayam + air 4 cawan
1 cawan cream - biasa aku tak de cream ni aku ganti dgn susu je
2 cawan susu - aku guna susu dlm kotak , eg dutch lady / HL/ Marigold etc
Sedikit Herbs - oregano / thyme / basil
Sedikit lada hitam
garam

Cara2:

panaskan butter
tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau
masukkan cincangan cendawan then agak2 layu bulih masukkan tepung, kacau sampai agak2 tepung tukar kaler jadik perang - kalu agak mcm tak cukup minyak bulih tambah butter sikit
tambahkan stok ayam and susu
tambahkan cream - kalu guna la
bubuh garam, lada hitam and herbs - pandai2 la rasa masin die
masak sampai pekat sikit
tutup api sat and amik separuh or lebih dari sup, sejukkan sikit pastu blend bagi halus
campur balik yg dah kena blend tadi dgn sup kat periuk tu, panaskan sekejap je

Siap utk dimakan dgn garlic bread

Note : Ni cara nak buat garlic bread yg senang

Amik 2-3 ulas bawang putih, cincang halus
campurkan garlic tu dgn beberapa sudu butter , agak2 je la..
sapukan atas roti gardenia
bakar dlm 5 minit or sampai perang.. kalu suka roti hangit bulih bakar sampai hitam.. haha

* To Bai - betul ke resepi mushroom soup yg macam ni? ke ko nak resepi soup mushroom yg jernih makan dgn nasik tuh?

No comments: